T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KEÇİÖREN - Şehit Mehmet Karakaşoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Kuyumculuk Teknolojileri

KEÇİÖREN TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ

KUYUMCULUK BÖLÜMÜ HAKKINDA GENEL BİLGİ

              1992 – 1993 Öğretim yılında Keçiören Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde 9. Sınıfa alınan 24 öğrenci ile eğitim öğretime başlayan Türkiye çapında 6 okulda, Ankara ilinde de yalnızca Keçiören Teknik ve endüstri meslek lisesinde eğitim veren kuyumculuk teknolojisi alanı aralıksız olarak bu öğretim yılına kadar öğretimini sürdürmüştür.  

             Günümüzde yöresel olmanın yanında uluslararası pazarda da hızlı bir yer edinmiş olan ülkemiz kuyumculuğu, dünya altın işlemeciliğinde İtalya'dan sonra ikinci sıradadır ve dünya piyasasına 3 milyar $ işlenmiş altın ve altın alaşımlarından üretilmiş takı sunmakta, bunun sonucunda ülkemiz insanına iş, ülkemize de döviz kazandırmaktadır.

         Ülkemizde, zaten gelişmiş olan bu sektörün ihtiyaç duyduğu yetişmiş ara iş gücünün daha iyi yetişebilmesi için birçok Üniversitemizin Meslek Yüksek Okulları ve Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyelerinde de iki yıllık ve dört yıllık öğretim yapan Takı İmalatı, Taş İşlemeciliği ve Bilgisayar Destekli Tasarım Bölümleri açılmıştır. Bunlardan biriside Ankara'nın ilçesi Beypazarı'nda bulunan ve okulunuz mezun öğrencilerinin çoğunluğunun gittiği Gazi Üniversitesine bağlı Beypazarı Meslek Yüksek Okulun, Takı Tasarımı ve İmalatı Bölümüdür.

         Ülkemizde yoğunluk İstanbul'da olmak üzere Ankara, Mersin, Trabzon, Mardin Gaziantep, Kahramanmaraş ve çevresinde yöresel ve endüstriyel anlamda yapılan altın ve gümüş gibi değerli metal ve metal alaşımlarından takı imalatının gelişimi, hiç şüphesiz yapılan bu çalışmalarla daha iyi yerlere gelecektir. Bu amaçla açılmış olan Keçiören Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bünyesindeki, artık adı Kuyumculuk Teknolojisi Alanı, Takı İmalatı Dalı olan Kuyumculuk Bölümünden, açıldığı 1992 – 1993 eğitim öğretim yılından bu güne kadar aşağıda tablo sayısal olarak verilmiş olan öğrenci, öğrenim görerek yetişmiştir. Bu yetişen öğrencilerimizin bir kısmı yöremizde, bir kısmı ise İstanbul ve İzmir gibi şehirlerdeki sektörde ara eleman olarak ve iş yeri açarak ülkemiz ve yöre ekonomisine istihdam ve kaynak sağlamaktadırlar. Yine bölümümüzde okuyup mezun olduktan sonra yüksek okullara sınavsız geçiş hakkını kullanarak eğitimini sürdüren çok sayıda öğrencimiz bulunmaktadır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.02.2013 - Güncelleme: 18.04.2022 13:28 - Görüntülenme: 8005
  Beğen | 4  kişi beğendi