ANKARA / KEÇİÖREN - Şehit Mehmet Karakaşoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İnşaat Teknolojisi Alanı

OKULUMUZ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI

Çevremizdeki ev, apartman, hastane, yol, okul, fabrika, alışveriş merkezi, demir yolları gibi yapıların tümü inşaat sanayisinin ürünleridir. Aynı şekilde; sulama kanalları, baraj ve köprüler, elektrik santralleri, limanlar, hava alanları da bu alanda üretilen önemli yapılardır. Bu kadar geniş alana yayılan inşaat sektörü; demir, çelik, ahşap, cam, boru ve kablo gibi malzemeleri üreten birçok alanla doğrudan ilişkilidir. Teknolojik gelişmeler, tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de etkili olmuştur. Bu alanda kullanılan yapı malzemelerinin çeşitlenmesi, üretim sürecine ilişkin yeni yöntemlerin bulunması kalite anlayışını değiştirmiştir. Bugün inşaat ve yapı alanında kullanılan gereçlerin çoğu fabrikalarda üretilir. Bazı parçalar, daha inşaat alanına gelmeden üretim tesislerinde birleştirilir.

İnsanlık var olduğu sürece yaşayacak sektörlerden birisi de inşaat sektörüdür. Türkiye'deki toplam yatırımların yaklaşık %50'sini inşaat sektörü oluşturmaktadır. İnşaat sektörü, yoğun iş gücü kullanmaktadır. Sektör, yoğun iş gücü kullanımı ile ülke istihdamına büyük katkıda bulunmaktadır.

Ülkemizde pek çok inşaat firması uluslar arası alanda, uluslar arası standartlarda hizmet üretmektedir. İnşaat sektörü, dış pazarlarda başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere, İrlanda, Güney Doğu Avrupa, Afganistan, Pakistan, İran, Sudan, Cezayir, Suriye, Rusya gibi pek çok ülkeye önemli oranda hizmet ihraç etmekte ve yurt dışında da istihdam yaratmaktadır.

Deprem riskinin büyük olduğu ülkemizde kaliteli bina inşaatı önem taşımaktadır. Firmaların sahip olduğu mühendislik kapasitesi ve çalıştırdıkları nitelikli iş gücü, yapılan işlerin kalitesinin en önemli belirleyicisidir. Bu nedenle, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinde meslekî eğitimin rolü tartışılmazdır.

İyi eğitim almış nitelikli iş gücü, sektörde büyük iş kapasitesine sahip firmalarda kolaylıkla iş bulabilmektedir. Okulumuz İnşaat Teknolojisi Alanında eğitim gören öğrencilerimize Bu tür firmalarda çalışmak, iş hayatları boyunca kişilerin ileri teknoloji, geniş makine parkı ile tanışmaları ve mesleklerine ilişkin her türlü gelişmeyi takip edebilmeleri imkânını sunacaktır.

OKULUMUZ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANINDAN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN İŞ VE İSTİHDAM İMKANLARI

İnşaat Teknolojisi Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

• Devlet Demir Yolları,
  • Devlet Su İşleri,
  • Türkiye Cumhuriyeti Karayolları,
  • Belediyeler,
  • İller Bankası,
  • Bayındırlık hizmetleri,
  • Hava yolları,
  • Petrol araştırmaları,
  • Mimarlık büroları,
  • İnşaat mühendisliği büroları,
  • PVC İmalat ve montaj sektörü,
  • Ahşap doğrama ve kaplamcılık atölyeleri,
  • Beton santralleri,
  • İnşaat laboratuvarları, beton santralleri ,
  • Yapımcı inşaat firmaları vb.

yerlerde çalışabilirler.

Yayın: 21.02.2013 - Güncelleme: 18.04.2022 13:30 - Görüntülenme: 3698